Aquarelpapier heb je in heel veel verschillende soorten kwaliteiten. Een basisvoorwaarde van hanteerbaar aquarelpapier is dat de zuigkracht niet te groot is. Als het water direct door het papier wordt opgezogen, is het niet mogelijk om bijvoorbeeld nat op nat te schilderen of egale wassingen aan te brengen.

Aquarelpapier is verlijmd met natuurlijke of synthetische gelatine zodat het water niet te snel in het papier dringt. Goed van lijm doordrongen papier slijt bovendien minder snel en draagt bij aan de conservering van levendige kleuren.

Wit of bijna wit papier

Met aquarelleren maak je gebruik van de transparantie van je verf. Als je papier gebroken wit is dan is dat ook je lichtste kleur!

Boomvezels, katoenvezels of een mix daarvan?

Ik raad aan om een goede studiekwaliteit aquarelpapier aan te schaffen of schappelijk geprijsde professionele aquarelpapieren. Het is belangrijk dat de prijs van je papier geen reden vormt om al te spaarzaam of zelfs krampachtig met je papier om te gaan.

Als je leert aquarelleren op aquarelpapier dat kwalitatief goed is, maar niet tot de allerbeste kwaliteiten behoort leer je goed om te gaan met de grenzen die aquarelpapier stelt in gebruik. Intensief gummen leer je bijvoorbeeld snel af.

Het betere aquarelpapier wordt (gedeeltelijk) van katoenvezels of linters gemaakt en werkt doorgaans prettig en slijt minder snel door toedoen van bijvoorbeeld wrijving. Papier dat 100% bestaat uit katoenpulp is duur, maar mogelijk incidenteel interessant als je de basisvaardigheden beheerst.