Aquarelverven heb je in heel veel verschillende kwaliteiten. Een goede keuze is de studieverf van Rembrandt en Winsor and Newton. Voor de beginnende aquarellist en hobbyisten volstaat de studiekwaliteit van deze merken. Nog beter is de professionele lijn, maar dat is zeker in het begin niet noodzakelijk. Er zijn ook veel goedkoper aquarelverven te vinden, maar doorgaans zijn die niet of minder geschikt.  

Een goede kwaliteit aquarelverven

De pigmenten, overige ingrediënten en de verhoudingen van de ingrediënten hebben gevolg voor de kleurkracht, lichtechtheid en schildertechnische mogelijkheden. Geschikte aquarelverven maken gebruik van goede ingrediënten. Daartoe behoren natuurlijke gomsoorten, wateroplosbare natuurlijke harsen en zorgvuldig gekozen pigmenten. Gerespecteerde merken hebben hun aquarelverven zorgvuldige samengesteld en iedere afzonderlijk kleur bestudeerd voordat het op de markt wordt gebracht. Bovendien is de lijn in het geheel goed doordacht. Zo is er keuze uit op elkaar gelijkende kleuren verf met andersoortige eigenschappen. De ene tint is bijvoorbeeld dekkend, een ander transparant. Sommige kleuren zijn zeer geschikt voor egale kleurvlekken anderen granuleren. De lichtechtheid verschilt per kleur en staat per kleur aangeduid.

Aquarelboxen

Zowel Windsor and Newton als Rembrandt hebben aquareldozen met kleurencombinaties die een goede basis vormen voor de beginnende aquarellist. Zo’n setje bevat ongeveer 12 kleuren en volstaat voor de cursus.

Let op; er zijn ook aquareldozen voor specifieke toepassingen, bijvoorbeeld voor het schilderen van landschappen, portretten of schilderen op een donkere ondergrond. Het is logisch te kiezen voor een algemene kleurencombinatie, tenzij voor jou vaststaat dat je hoofdzakelijk portretten of landschappen gaat schilderen.

napjes of tubes

Napjes of tubes?

Persoonlijk heb ik een voorkeur voor tubes; de kleuren zijn krachtiger en je kan gemakkelijker een grote hoeveelheid van een kleur mengen. Vooral als je groot wilt werken of open staat voor experimenteel schildertechnieken waarbij je iets grotere hoeveelheid in water opgeloste waterverf nodig hebt zijn tubes beter geschikt.

Napjes zijn ook prima. Vaak zijn aquareldozen met napjes iets goedkoper in aanschaf, maar iets duurder in gebruik. Verf uit napjes en tubes kan je onderling mengen. Je kan dus starten met napjes en later tubes bijkopen of omgekeerd.   

Direct inschrijven

error: Alert: Content selection is disabled!!